بالن هوای گرم
یک بالن، گونهای هواگرد است که به دلیل شناوری، در بالا باقی خواهد ماند. یک بالن با وزش باد به جنبش در میآید و آسمان را درمینوردد. بالن با یک کشتیهوایی که هواگرد شناوری است و میتواند در هوا به گونهای کنترل شده حرکت کند، ناهمسان است.
بالنها از ابتدایی ترین هواگردها هستند (تاریخچه بالن ) که بر اساس ایده ی پرواز سبکتراز هوا ساخته شدهاند. بالن بر دو نوع بالنهای گازی و بالنهای هوای گرم(معمولی واشکال ویژه)هستند. اما همه آنها بر اساس قانون شناوری کار میکنند. بالنهای گازی که اغلب در هواشناسی و مطالعات علمی کاربرد دارند از گاز هلیوم یا هیدروژن پر میشوند و بالنهای هوای گرم با گرم کردن هوای درون بالن توسط یک مشعل آتش پرواز میکنند. به دلیل چگالی کمتر گاز درون بالن نسبت به هوای اطراف شناوری بوجود میآید.
بالنهای هوای گرم مرسومترین مدل ازبالن است که در اشکال و طرحهای مختلف تولید میشود.از این نوع بالن برای گردشگری،تبلیغات (معمولی واشکال ویژه)وتحقیقات استفاده می شود.
قسمت های مختلف بالن
بالنهای حرارتی معمولاً، از سه قسمت اصلی زیر تشکیل شده اند:
1- سبد (Basket):
سبد که خلبان، مسافران وسیلندر های گاز در آن مستقر می شوند، معمولاً به شکل جعبهای مکعب مستطیل با ارتفاع تقریبی 1.5 – 1 متر می باشد تا مسافران بتوانند به راحتی مناظر زیبا را رویت نموده و در صورت نیاز عکس برداری نمایند.سبد ها در اشکال و اندازه های متفاوت هستند، بالن های کوچک 1 نفره تا 3 نفره برای پرواز صمیمی و دوستانه واندازه های بزرگتر تا 34 نفره برای پروازهای عمومی بیشتر کاربرد دارند.
سبد های بالن باید مقاوم،بادوام وانعطاف پذیر باشند که معمولاً بدنه اصلی کاملاً چوبی(چوب بامبو یا چوب درخت بید) و چار چوب ترکیبی از آلومینیم و ستون ها از جنس فولادی مقاوم ساخته می شود.لوازم و تجهیزاتی نظیر: کپسول های گاز،تجهیزات پرواز،جعبه کمک هی اولیه،کپسول آتش نشانی و… در سبد جا گذاری شده است. وزن آن بسته به تعداد افرادی که در آن جای میگیرند فرق خواهد کرد، ولی متوسط وزن آن 200-100 کیلوگرم می باشد.
2- کیسه هوا (Envelope):
کیسه هوا یا همان بخش رنگارنگ ازجنس نایلون تقویت شده و مقاوم در برابر حرارت ساخته شده و وظیفه نهایی آن نگهداشتن هوای گرم داخل بالن و جلو گیری از فرار آن می باشد.
کیسه هوادر اندازه، طرح، اشکال ورنگ های جذاب و متفاوت تولید و مورد استفاده قرار می گیرد.
3- مشعل یا تولید کننده حرارت (Burner):
مشعل به طور معمول از جنس فولاد ضد زنگ ساخته شده وسوخت مورد استفاده آن از پروپان است که آن را با هوا ترکیب کرده و گرمای لازم برای گرم کردن هوای ورودی به بالن را تأمین می کند.
مشعل ها بر اساس حجم بالن و مقدار پیلود آن توانهای متفاوتی دارند و در 1-4 شعله ساخته و ارائه می شود.
چگونگی پرواز با بالن
بعد از خارج کردن بالن از داخل چادر مخصوص و پهن نمودن آن بر روی زمین، با استفاده از فن مخصوص باد نمودن بالن،آن را پر از باد می کنند.بعد از پر شدن کیسه هوا از باد،مشعل های گاز روشن و شروع به گرم کردن داخل بالن می نماید. بعد از گرم شدن کامل وزن بالن از وزن اکسیژن موجود در طبیعت سبکتر شده و آماده حرکت از زمین به سوی هوا میشود.بالن ران با تنظیم مشعل و هدایت بالن به اهداف مورد نظر بالن را حرکت می دهد.
– اندازه و حجم کلیه هوا بستگی به ظرفیت سرنشین آن تغییر می کند.
– بالن در مسافت بین 10-15 کیلومتردر ساعت حرکت می کند.
– مسیر حرکت بالن با باد هماهنگ است و سرعت آن بستگی به سرعت باد دارد.
– حرکت بالن از نقطه ای به نقطه دیگر و به صورت یکطرفه است و بعد از فرود باید جمع آوری و مجددا به محل ابتدای پروازی خود منتقل شود.
– حداکثر و حداقل پرواز بستگی به تقاضای مسافرین دارد، اما با توجه به اینکه مسافرین دوست دارند طبیعت و مناظر طبیعی را از نزدیک مشاهده نمایند، معمولاً حداقل 300یا حد اکثر1000 پا بین 100 متر و 300 متر پیش بینی می شود.
کاربردهای بالن
1- گردشگری : بالن کاربردهای متفاوتی دارد. ولی کاربردی که از همه مرسوم تر است، استفاده از آن به منزله گردشگری است.
2 – کاربرد تبلیغاتی: یک بالن فضای تبلیغاتی مناسبی را برای تبلیغات فراهم می سازد. بنابراین می توان طرح های تبلیغاتی را بر روی envelop بالن نصب و در هر نقطه ی دلخواه نمایش داد.
– بالن را می توان به اشکال، اندازه، و رنگ های مختلفی از جمله لگوی هر شرکت و با اشکال مورد نیاز مشتری که برای تبلیغات جذابیت فوق العاده دارد را طراحی و ارائه نمود.
– استفاده از بالن در فیلم سازی و …
– نوع دیگر بالن وجود دارد که صرفاً کاربرد های تبلیغاتی دارد و می توان آنها را به هر شکل،اندازه،رنگ و… به سفارش متقاضی ساخت وارائه نمود. این نوع بالن ها از گاز های هلیومی استفاده می نمایند و چند روز می توانند بدون تزریق گاز مورد استفاده قرار گیرد و بارها از آنها می توان استفاده نمود و در هر جایی که لازم باشد به نمایش گذاشت.
3 – کاربردهای علمی و پژوهشی:
– انجام پروژههای تحقیقاتی برای مناطق با حساسیت اکولوژیک بالا که امکان استفاده از لوازم و تجهیزات متداول فعلی از آنها وجود ندارد.
– مطالعه روند تغییرات اکوسیستم و روابط متقابل موجودات با یکدیگر در تالابها، دریاها، دریچه ها، جنگل ها، مراتع و پارکهای ملی و جنگلی
– حفاظت بهتر از مناطق حفاظتی و پارکهای ملی و جنگلی
– مطالعه شیوه های مهاجرت پرندگان و جانوران در زیستگاه های مختلف
– مطالعه تغییرات جوی، آلودگی هوا، کارخانجات و… در شهرهای بزرگ
2 . پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
3 . پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.